Gigantyczne pandy spędzić swoje życie jedzenie bambusa i chodzenie po dnie lasu. Oni są dobrzy wspinacze a także umie pływać. Nie budują nor (z wyjątkiem umieszczania młodych) ani hibernują. Wolą płytkie zbocza i samotne życie. Jeśli w górach jest za zimno, schodzą do dolin, gdzie jest cieplej.
brown spider with white abdomen
Chengdu jest warunkowo otwarte i może być odwiedzane przez zagranicznych podróżników. Jeśli chcesz zaplanować wycieczkę do Chengdu i zobaczyć urocze pandy, możesz zobaczyć naszą popularną Wycieczki do Chengdu dla inspiracji. Alternatywnie możesz się z nami skontaktować.
Co musisz odwiedzić:



Dzięki diecie niskoenergetycznej unikają sytuacji stresowych i wysiłku , preferując płytkie zbocza i samotne życie. Używają znaczników zapachowych, aby unikać siebie nawzajem. Gigantyczne pandy nie ryczeć jak inne niedźwiedzie, ale beczenie jak kozy lub trąbienie, warczenie i szczekanie, aby się komunikować. Młode skowyczą i rechotają, by zwrócić na siebie uwagę.
Panda wielka jedząca bambusWielkie pandy spędzają tak długo, jak 14 godzin jedzenia dziennie . Panda wielka potrzebuje około 12 do 38 kilogramów jedzenia dziennie, około 40% swojej wagi. Wielkie pandy wolisz jeść delikatne łodygi, pędy i liście bambusa , z których wszystkie są bogatsze w składniki odżywcze i mniej fibryny.
Pandy jedzą złoty bambus. Każdego sezonu jedzą najlepsze kawałki. W kwietniu najlepsza jest część zdrewniała. Innym razem zjadają napiwki i odrzucają drewno.
Dzikie pandy wielkie jedz trawy, dzikie owoce, owady, myszy, a nawet jagnięta w okolicznych wioskach, a także resztki na śmietnikach.


7 najciekawszych atrakcji Chengdu Wszystko, co musisz wiedzieć
Młode pandy śpiąOprócz jedzenia przez około pół dnia pandy wielkie spędzają resztę czasu na spaniu.
W dziczy , ten pandy wielkie śpią od 2 do 4 godzin między dwoma posiłkami , których ulubione pozycje do spania to leżenie płasko na plecach, leżenie na bokach, leżenie na brzuchu, wyciąganie łap i zwijanie się w kłębki.
Opiekunowie karmią pandy wielkie dwa razy dziennie o regularnych porach w zoo , Dlatego też pandy wielkie spędzają większość wolnego czasu w spoczynku , i wydają się bardzo urocze nawet podczas snu.
pandy zajmują różne pozycje swoimi pozornie niezgrabnymi ciałami. Ich ulubioną pozycją do spania jest stawianie tylnych łap na drzewach, a przednie łapy zasłaniają oczy.
Program Wolontariatu Wielkiej Pandy Wszystko, co musisz wiedzieć
Pandy są bardzo zwinne we wspinaniu się po drzewach i szybko uciekają w niebezpieczeństwie. Oni oferuje do swoich partnerów, biegnij z dala od niebezpieczeństwa oraz unikaj silniejszych konkurentów wspinając się po drzewach.
Wielkie pandy również wchodzą do doliny, zakradają się do górskich wiosek lub rezydencji, które bawią się okrągłymi naczyniami jako zabawkami, a później porzucają je na wolności.
Od czasu do czasu pandy wielkie okazują również swoją życzliwość owcom i świniom, dzieląc się z nimi pożywieniem i pokojami.


Rodziny Pand nie mieszkają razem . Są samotnikami, każda samica ma dobrze zdefiniowany zasięg. Samce na ogół żyją osobno, z wyjątkiem krótkiego sezonu lęgowego (od marca do maja), kiedy konkurują o uwagę samic. Samice samotnie wychowują młode .
Z niekomunikatywnym i ekscentrycznym temperamentem pandy wielkie wolą swobodę samotności i spać w dzień i szukać jedzenia w nocy . Oprócz miesiąca spędzonego ze swoimi partnerami w okresie godowym, większość czasu spędzają samotnie.
Zalecana Wycieczki:
Jak zaplanować wycieczkę z pandą Wszystko, co musisz wiedzieć Pandy wielkie mają bardzo potulny temperament w większości przypadków i często opuszczają głowy lub osłaniają twarz przednimi łapami, aby ukryć swój prawdziwy wygląd, gdy po raz pierwszy spotykają mężczyznę. Rzadko aktywnie atakuje ludzi lub inne zwierzęta , wielkie pandy zawsze ich unikają, gdy się na nie natkną.
Jednak pandy wielkie uważają swoje młode za święte i nietykalne po urodzeniu, i wpadną we wściekłość na takie drobiazgi, jak ich młode obserwowane przez gości . Wielkie pandy potrafią rozprostować łapy i szeroko otworzyć usta jak koty, aby poczuć się bardziej komfortowo. Potrafią też otrząsnąć się z wody jak psy po ulewnym deszczu.
Większość komunikacji między pandami olbrzymimi osiągana jest przez oznaczenia zapachowe pozostawione na siedlisku, dzięki któremu mogą odnaleźć swoich poprzednich partnerów w okresie godowym.
Po znalezieniu partnerów będą: komunikować się z dźwiękiem , co ludzie ledwo rozumieją, i będą milczeć, gdy po prostu bawią się. Dlatego moglibyśmy orzec ich zachowania po prostu na podstawie ich dźwięków.
Sekretem zachowania spokoju w habitacie jest podział terytorium za pomocą oznaczeń zapachowych. Wielkie pandy opuszczają swoje wydzieliny gruczołowe na pniakach, ścianach i ziemi w swoich siedliskach, dzięki czemu gromadzą się lub omijają silniejszych konkurentów.
W okresie bez godów pandy wielkie odchodziły, gdy tylko poczują zapach przybyszów. W okresie godowym zapach samicy pandy wielkiej oznacza, że jest gotowa na kopulację samców pand.
Oprócz wydzieliny gruczołowej, mocz jest również używany przez pandy do oznaczania zapachów. Podczas znakowania pandy wielkie zwykle potrząsają głowami z na wpół otwartymi ustami, a następnie zdzierają korę z drzew, na których oddają mocz, aby przyciągnąć uwagę innych pand.
Zalecana Wycieczki:Samice pandy olbrzymiej są monstrualne, co zwykle wpada w od marca do maja i trwa tylko 2 do 3 dni za każdym razem. Samica pandy wielkiej będzie zostawiają swoich partnerów po kryciu i samotnie wychowują swoje młode.
Mała pandaCiąża pandy wielkiej trwa od 83 do 200 dni i zwykle rodzić od lipca do września . Młode zwykle rodziły się w ukrytych dziuplach lub w naturalnych norach, gdzie dostępne są gałęzie i suche siano dobrze przygotowane przez pandy matki. Zazwyczaj pandy wielkie są monotonne i rzadko są wielorodne. Nawet samice pandy olbrzymiej mają dwa młode przy jednym urodzeniu na wolności zdecydowaliby się opiekuj się jednym i porzuć drugie .
Ze względu na żerowanie na bambusach pandy wielkie muszą spędzać dużo czasu na jedzeniu, aby każdego dnia nabrać wystarczającej ilości energii, i zostawiają swoje młode na polowanie na jedzenie przez 2 do 4 godzin każdego dnia, nawet w okresie opieki nad dziećmi.
Jeśli jesteś zainteresowany wycieczką z pandą, możemy pomóc Ci stworzyć własną unikalną wycieczkę. Jeśli nie masz pojęcia, zapoznaj się z naszymi popularnymi wycieczkami poniżej, aby uzyskać inspiracje: